Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Fake profielen op LinkedIn

Fake profielen op LinkedIn

    Het valt mij de laatste tijd op dat ik steeds meer uitnodigingen krijg van niet-bestaande personen op LinkedIn: fake profielen. Deze profielen hebben dan al gedeelde connecties, omdat een groot deel van mijn connecties blijkbaar mensen accepteert zonder hun profiel te checken of hun connecties eerst ontmoet te hebben.


    Brian Wittmack: fake profiel

    Het meest recente voorbeeld is van Brian Wittmack van Ericsson. Die uiteraard niet getagt kan worden binnen LinkedIn. Ik vraag mij af wat hierachter zit. Nieuwe manieren om te scammen? Data-mining? Of wellicht wel een soort spionage? Mijn fantasie slaat er in ieder geval door op hol!

    Hoe herken je nu zo’n fake LinkedIn-profiel?

    Alleen de meest basale informatie is ingevuld, zoals wat werkervaring.

    De persoon in het profiel woont bijna altijd in het buitenland.

    Er is geen contactinformatie ingevuld.

    Het profiel heeft vaak helemaal geen link met jouw werkveld. In dit geval vroeg ik me al af: wat moet een administratief assistent bij Ericsson met mij?

    De foto is vaak (niet altijd!) professioneel gemaakt en/of het is een model. Via Google Lens kun je door even te zoeken vaak de bron achterhalen, in dit geval is dat deze website.

    De naam komt vaak niet overeen met de aangegeven locatie. Zo kan ik al inschatten dat er weinig mensen met de achternaam ‘Wittmack’ wonen in Noord-Macedonië.

    Ze sturen nooit een bericht mee met de uitnodiging, waarin ze uitleggen waarom ze je uitnodigen terwijl ze je niet kennen. Dat is waarschijnlijk teveel moeite voor de bots of scammers.

    Als je hun naam googelt vind je alleen mensen die hetzelfde heten in een ander land, of de naam komt terug in fora over scammers.

    Zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Beter opletten om fake profielen te voorkomen

    Het zou fijn zijn als we allemaal een beetje beter opletten wie we toegang geven tot onze connecties & profiel in LinkedIn. Niet alleen om onszelf te beschermen, maar ook de data van onze connecties. Niet alleen om zelf niet bedonderd te worden, maar ook om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van jouw informatie bij het oplichten van anderen.

    Hulp nodig met LinkedIn?

    Ben je een professional en kun je hulp gebruiken bij je persoonlijke LinkedIn-profiel of je bedrijfspagina op LinkedIn? Neem vrijblijvend contact met me op om te bespreken wat je nodig hebt en hoe Contentchick.nl je daarbij kan helpen!